Stora Infradagen 2018 på fem minuter

Stora Infradagen 2018 ägde i fredags rum på Näringslivets Hus i Stockholm. Seminariumet anordnades som vanligt av ME. Missade du Stora Infradagen 2018? Ingen fara, delar av Kubicoms team var på plats under dagen och kan uppdatera dig. Här kommer Stora Infradagen på fem minuter!


Sammanfattning

Stora Infradagen 2018 tar upp de stora förändringar som driver den svenska, nordiska och europeiska infrastruktursektorn. Politiker, näringsliv och forskare diskuterar, tillsammans med ME, innovation, digitalisering och regionernas dragkamp. Allvar blandas med humor när dagens krönikör, Fredrik Lindström, sammanfattar dagens punkter på fyndiga vis. ”Jag är väldigt allmänbildad och rolig”, inleder han. Mellan talarna involverades dessutom publiken med liveröstning.

Stora infradagen 2018 – Talare för talare


Stora Infradagen Magnus 10.00 – Magnus Persson
, Förbundsordförande på Maskinentreprenörerna startar dagen med  att hälsa deltagarna varmt välkomna till årets Stora Infradag.

10.10 – Vår Närings- och innovationsminister Mikael Damberg inledde med att berömma branschens kompetensutveckling och utbildningssatsning och berättar att den faktiskt, till och med, kan vara ledande i världen. Han berättar om Sveriges positiva tillväxt och lysande möjligheter till samverkansprogram för innovation. För att nu inte stanna upp i utvecklingen krävs investeringar för framtiden och framtidens kompetensförsörjning.

Stora Infradagen Anders Jordell10.35 – Håkan Norén, MEs förbundsordförande emeritus och Mikael Damberg, delar gemensamt ut Infrastipendiet – Branschens Snille 2017. Årets vinnare blev värmlänningen Anders Jordell för ”extra kreativitet, nytänkande och innovation”. Anders driver bolaget Jordells åkeri och entreprenad med ett modernt tänkande och vill ge unga en chans att utvecklas. På frågan om hur man drar till sig unga och håller dem kvar i branschen svarar Anders: Ansvaret ligger framförallt hos beställaren som måste låta de unga talangerna vara med i projekten utan alltför lång erfarenhet.

10.45 – Gunnar Asplund, VD Elways, berättar om framtidens väg, dvs elvägarna som nu testats i Arlanda området under fem år. Läs mer om eRoad här.

11.00 – Fredrik Bergström, VD Fredriks marktjänst berättar om fördelarna med att använda VR i sin verksamhet. ”VR är inte speciellt dyrt eller svårt att lära sig, men kan ge kunden exaktare priser och slipper konflikter med både kund och leverantör. Med VR-tekniken kan Fredrik få en 3D-bild över området, se bergvolymer och schaktberäkna. Tekniken ger facit i hand från start och varje siffra är motiverbar.

11.15 – Svevias VD Anders Gustavsson pratar om att de tillsammans med övriga beställare måste se över sina metoder för att locka in de unga i branschen. För hur ska man komma in i branschen om man måste ha tio års erfarenhet innan man har börjat? Anders pratar även om vikten av säkerhet på vägarna och att ”framtiden ligger i digitalisering och innovation och där måste man ligga på”.

11.30 – Följde en debatt om konsultverksamheten i branschen. Deltagare var Fredrik Bergström, Affärsområdeschef WSP, Magnus Höj, VD STD och Johan Dozzi, VD Tyréns. Åsikter som framfördes var bland annat att konsultverksamheten skapar innovation i projekten och tillför kunskap hämtad från hela världen och tidigare projekt. Konsulten kan samtidigt hjälpa till med att tänka till innan och ta hänsyn till problem i tidiga skeden i projektet.

Stora Infradagen Maud Olofsson13.10 – Maud Olofsson, Ordförande Visita berättar om problematiken landsbygd vs tätort. Maud berättar att infrastruktur är nyckeln för att företag ska kunna blomstra på landsbygden. Skötsel och underhåll måste prioriteras samtidigt som man måste se till att alla våra färdmedel fungerar bra ihop. Hon belyser också hur viktigt det är att personerna som bor på landsbygden faktiskt berättar hur verkligheten ser ut för våra politiker.

13.45 – Mattias Frithiof, Avdelningschef WSP, Erik Herngren, Senior partner kairos future, Niklas Nordström, Kommunalråd Luleå och Peter Haglund, Sektionschef SKL diskuterar regioneras kamp som Maud tidigare talat om.

14.25 – Representanter från Trafikverket, Norska Statens Vegvesen och danska Vejdirektoratet tillsammans med gästforskaren Björn Hasselgren, Uppsala Universitet. Här diskuteras de olika verkens uppbyggnader, för- och nackdelar och möjligheterna med ett nordiskt samarbete.

15.15 – Tomas Enerot avrundar dagen med att berätta om sin vision som ny tillförordnad Infrastruktursminister i ett växande Sverige.

Läs mer om Stora Infradagen här.