Höghastighetsbanan gynnar sydsvenska entreprenörer

När utbyggnaden av Lund-Arlöv är klar 2025 är det dags att sätta igång med höghastighetsjärnvägen. Det innebär att Sydsvenska entreprenörer med inriktning mot järnvägsutbyggnad kommer att ha jobb i årtionden framöver.

Regeringen beslöt i mitten av April att tidigarelägga utbyggnaden av höghastighetsbanan mellan Hässleholm och Lund. Detta innebär att när utbygnaden av sträckan Lund-Arlöv blir klar 2025 så är det dags att sätta igång med höghastighetsjärnvägen som är en investering på 230 miljoner för hela Sverige. Storleken på projektet jämförs med Öresundsbron.

Entreprenörsträffar i Sverige och utlandet har gett resultat och entreprenörer från Sverige och Asien har visat stort intresse, säger Peter Uneklint, chef på Trafikverket. Många av de lokala entreprenörerna i sydsverige har specialiserat sig på järnvägsutbyggnad inför Arlöv-Flackarp och kan nästan direkt fortsätta till höghastighetsbanan som beräknas börja byggas 2026. Det nya höghastighetståget ska göra det möjligt att ta sig från Malmö till Stockholm på två och en halv timme.