eRoad – En viktig milstolpe för åkerinäringen

Det var från början ingen som trodde att det skulle vara möjligt att skapa en elektrisk väg. Till och med trafikverket var skeptiska men stöttar nu idén fullt ut. I höst är det dags för Sveriges helt första eldrivna lastbil för elväg att tas i bruk.

I åtta år har Gunnar Asplund arbetat med att utveckla tekniken som ska möjliggöra en elektrisk väg som förser bilar med el när de kör. För fem år sedan började de första fordonen att trafikera den unika testbanan på 350 meter nära arlandastad, och i höst är det dags för Sveriges första eldrivna lastbil för elväg att köra post mellan Arlanda och Roserberg.

Just nu pågår arbetet med att fräsa spår i marken för att lägga ner skenor som sedan sätts ihop. Var femtionde meter finns en anslutning till kablar som går parallellt med vägen. Spåret med skenan har testats för både regn och rusk och samtidigt som tunga fordon korsat rakt över banan för att försäkra sig om att banan tål mycket hög belastning.

Under körning på banan både drivs och laddas bilen av skenan. Om lastbilen skulle köra av skenan och lämna vägen så räcker batteriet i ytterligare tio mil.  – Ett viktigt steg för att få hållbara väg- och godstransporter i Sverige, säger Hans Säll, ordförande i konsortiet som driver projektet.

Läs mer om eRoad här.