Vägräcken digitaliseras för säkrare stadsmiljö

Minskade utsläpp och säkrare trafikmiljö är ett par fördelar som regeringen vill uppnå med hjälp av så kallade geostaket. Något som Trafikverket nu fått i uppdrag att utreda och enligt planerna sätta igång ett demonstrationsprojekt redan under 2018.

Den tekniska utvecklingen i moderna fordon ger nya möjligheter att påverka fordonen utifrån. En modell är geostaket som kan förhindra eller begränsa fordonens rörelser inom avgränsade områden. Dels kan tekniken användas för att säkerställa att endast fordon med särskilt tillstånd kan köras innanför det digitala stängslet. Dels kan hastigheten för fordonen tekniskt begränsas till exempelvis sju kilometer i timmen i ett gångfartsområde, något som försvårar användning av fordon i terrorattacker. Ytterligare ett användningsområde är att styra vilken drivlina som används i ett fordon, exempelvis vid inträde i en miljözon.

De möjligheter som modern teknik erbjuder har nu inspirerat regeringen till att utreda eventuella användningsområden ytterligare. I ett första steg har Trafikverket tilldelats uppdraget att testa geostaket i demonstrationsprojekt i urban miljö. I uppdraget ingår att utveckla relevanta befintliga forsknings- och innovationsprogram där geostaket inkluderas.

– Regeringen vill främja utvecklingen av digitala innovationer som kan bidra till att skapa säkrare och attraktivare stadsmiljöer. Det här är ett led i att skapa ett uppkopplat transportsystem med digital infrastruktur, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Även andra digitala lösningar – exempelvis stöldspärrar i bilarna – är tänkbara alternativ. Det kan exempelvis krävas en dongel runt halsen på föraren eller ett fingeravtryck för att starta fordonet. Risken med en sådan lösning är att den kan sätta bilens förare i fara. De flesta inblandade tycks dock vara överens om att den valda lösningen inte får göra förarens arbete mer riskfyllt. Inget är vunnet om fordonsföraren kidnappas och tvingas köra enligt kidnapparnas direktiv.

Läs hela artikeln här.