Det här betyder våra nya vägmärken

Har du koll på våra tre nya vägmärken?

Bild: Transportstyrelsen

Den första december fick Sverige tre nya vägmärken. En av de nya märkena anger husbilsplats, en varnar för olycka och den sista anger servering eller restaurang som är öppen dygnet runt. 

De  nya vägmärkena har tagits fram för att skapa tillgängliga och tydliga regler för trafikanter och myndigheter. Förutom de nya vägmärkena, övergår vissa tilläggstavlor till att bli vägmärken och andra får en ny betydelse. Vägmärke A41, varning för olycka, är helt nytt.

– Varningsmärket visar en vält bil. Det ger en snabbare förståelse än text. Generellt är symboler lättare att avläsa även för den som inte kan svenska, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen.

Uppställningsplats för husbilar är också helt nytt. Tidigare har endast en allmän skylt för camping- eller husvagnsplatser funnits. Det nya märket gör det möjligt att utmärka att en campingplats bara erbjuder platser för husbilar. Det införs också en symbol för personbil klass II.

Beslutet innebär även:
  • Två nya märken som förenklar utformningen av parkeringsbestämmelserna. Anvisningsmärke C45, som visar särskild bestämmelse för stannande och parkering och E30 som visar särskild bestämmelse för parkering.
  • Fordon som är inrättade för bärgning får nu köra i 80 km/h.
  • Märkena G11 Färja och G12 Personfärja har flyttats från gruppen symbolen och nu blivit egna vägmärken.

 

Läs mer här.