DAF och Mercedes-Benz ökar men Volvo säljer fortfarande mest

I dagsläget är DAF en av Europas största tillverkare av bland annat dragbilar men också flera andra segment. De är just nu det snabbast växande märket inom kategorin tunga lastbilar.

– Vår ökning är nästan tio procent större än tvåan på listan. Och framgångarna innebär även att vi ökar vår totala marknadsandel på både den svenska och den nordiska marknaden, säger Mattias Nilsson, vd för Nordic Truck Center. Nordic Truck Center, som är DAFs representant i Sverige, Norge och Danmark, fördubblade sin omsättning 2014-2016 och tendensen är fortsatt positiv.

Trots DAFs ökning är det fortfarande Volvo och Scania som dominerar på marknaden. Giganterna delar på drygt 80 procent av försäljningen med 2 556 respektive 2 490 sålda fordon.

Stefan Strand, Sverigechef för Volvo lastvagnar, säger att 2017 var ett intensivt år och att de medvetet jobbat med att fördjupa kundrelationer ihop med sina återförsäljare. Han menar att det kan slarvas bort utan en struktur och tydlig målbild för arbetet.

– Vi har ägnat mycket energi på att hela tiden tänka på vilket värde olika förbättringsåtgärder har för kunden. Gör du det på ett konsekvent sätt i stort som smått, ger det resultat, säger Stefan Strand.

På tredje plats ligger Mercedes-Benz som ökade sin försäljning med 20 procent under 2017. Försäljningen som slutade på 708 sålda bilar, det vill säga en ökning på 117 enheter, är till och med större än för de svenska tillverkarna vilket betyder att den tyska tillverkaren nu nått sin största marknadsandel i Sverige med drygt elva procent.