Sommarkrönika: Attraktivare bransch med hjälp av digitaliseringen

En undersökning bland studerande ungdomar konstaterade nyligen att den framtida arbetsgivare som rankas högst erbjuder ett skapande och kreativt arbete, hög självständighet med gott ledarskap och användande av moderna tekniska hjälpmedel.

 

Få marknader har väl som maskin- och transporttjänster förmåga att möta flera av dessa önskemål. Att bygga infrastruktur som vägar, broar, hus, ledningar – det är svårt föreställa sig något mer skapande eller kreativt. Som projektledare eller projektdeltagare i den typen av projekt är det också något av det mest självständiga man kan tänka sig. Ok, ledarskapet kan säkert variera men digitaliseringen då? Det finns utredningar som verifierar, men även utan dessa kan vi konstatera, att avsaknaden av digitala hjälpmedel i det dagliga arbetet avskräcker många potentiella medarbetare helt i onödan. Branschen upplevs inte som den mest teknik bejakande bland branscher.

Förutsättningarna för att nu lämna alla papperslappar, manuella noteringar som t.ex. transportsedlar, vågsedlar, dagrapporter, mm är bättre än någonsin. Via dator, läsplatta och framförallt smarta telefoner finns datorkapacitet och kommunikation i realtid redan på plats. Tillämpningarna för branschen är också här. Övergången till smarta hjälpmedel i fält kommer att göra branschen mycket attraktiv för alla som söker intressanta anställningar i framtiden.

 

av Anders Olsson, CEO för Kubicom 

 

Vill du vara med och skapa en attraktivare bransch? Börja med att digitalisera ditt bolag här.