“Genom att ta till sig tekniken tror jag att man blir en attraktiv arbetsgivare med möjlighet att växa”

Tack vare viljan att satsa på det digitala, kammande Robin Wallenius hem Maskinentreprenörernas Infrastipendium i våras. Idag driver och äger han, tillsammans med sin fru Helene, Grävfirma Anders Jansson AB. Robin har inte bara viljan, utan dessutom mängder med bra tips på hur man kommer igång med digitalisering och vad som krävs för att det ska fungera i det långa loppet.

Robin Wallenius, idag 35 år, fick sitt första jobb hos Volvo lastvagnar i grannkommunen. Efter att ha träffat sin fru Helene 2006, vars föräldrar, Anders och Kicki, grundat och drev företaget Anders Janssons AB, började Robin hjälpa till i företaget med allt från snöröjning till anläggningsarbete.

– 2012 hade jag gjort klart min utbildning på diverse anläggningsfordon och tagit lastbilskörkort. Jag började då arbeta heltid i företaget tillsammans med 5-7 personer. Jag lärde mig branschen snabbt och skapa ett kontaktnät, berättar Robin.

Tekniska lösning gav jobb

Robin har alltid varit intresserad av nya tekniska lösningar och kunde inte låta bli att intressera sig även för tekniken som var på frammarsch i branschen.

– Och de tekniska lösningarna, de kom. Vi fick exempelvis chansen att vara med och anlägga ett nytt bostadsområde i kommunen förutsatt att vi valde att investera i ett komplett maskinstyrningssystem.

Robin började noga att överläggning och kalkylera. Därefter övertalade han Anders om investeringen och de vi fick arbetet. När arbetet påbörjats och Robin en dag satt i grävmaskinen på det blivande bostadsområdet, fick han det samtal som ingen ville få. Anders hade fått en hjärtinfarkt och avlidit.

– Jag bestämde mig där och då att ta ledarflaggan för en tid för att avlasta mina kollegor och familjen i sorgen. Men framtiden var helt klart oviss och vi i familjen började undersöka om det fanns möjligheter att sälja företaget.

Verksamheten tar fart

Ett år passerade och tillslut bestämde sig Robin och Helene för att istället köpa firman, och tillsammans med sina medarbetare driva den vidare i Anders anda. Det var ju trots allt ändå planen om 10-15 år.

– Med lojala och erfarna medarbetare och all den moderna tekniken som finns att tillgå idag har vi vuxit och skapat oss marknadsandelar i upptagningsområdet.

Dessutom har Grävfirma Anders Jansson AB fördubblat sin omsättning och personalstyrka samtidigt som de har skapat fler kunskapsområden för att bli konkurrenskraftiga.

– Idag är vi en entreprenör som sysslar med allt från projektering, visualisering och utförande i byggbranschen. En kombination av behov och nyfikenhet för ny teknik har gjort att vi har blivit ett företag som skiljer sig från mängden.

Digitaliserings fördelar

Grävfirma Anders Jansson AB är ett av relativt få anläggningsbolag som genomgått en komplett digital resa och i samma veva kunnat inspirera andra till att göra samma sak.

– Vi har haft som mål att varje förändring mot det digitala ska vara noga utprovad och utvärderad innan man tar den i bruk. Det får inte ”strula”. Då skapas negativitet kring förändringen snabbt. Genomgång och introduktion är otroligt viktigt! En annan sak som icke är att förglömma är att de unga som kommer ut i arbetslivet har så mycket kunskap om den digitala verkligheten vi lever i. Ta tillvara på den.

I branschen pågår just nu ett generationsskifte och det är i många fall svårt att hitta yrkesarbetare. Robin och Grävfirma Anders Jansson AB har kringgått det problemet genom att bemöta det på ett annat sätt.

– Vi har inte den typen av problematik eftersom att vi istället satsat på att rekrytera yngre personer utan flera års erfarenhet. Vi projekterar och skapar digitalt underlag till ritningar och maskiner i nästan allt vi utför. Små och medelstora projekt har ofta brister när det gäller just den biten. Man förlitar sig på erfarenhet hos maskinföraren och mycket löses på plats. Vi ser istället till att våra medarbetare har den informationen som behövs inför arbetet och när den saknas från beställaren tar vi fram den. På så sätt är även våra yngre oerfarna medarbetare effektiva ute på arbetsplatsen. Om man väljer att ta till sig tekniken och de hjälpmedel som finns tror jag att man blir en attraktiv arbetsgivare och skapar möjlighet att växa, avslutar Robin.