Tre digitala innovationer i bygg- och anläggningsbranschen

Byggbranschen är i mångt och mycket efter i digitaliseringen jämfört med andra branscher. Men det är inte alltid så illa som det verkar – bygg- och anläggningsbranschen har levererat många tekniska innovationer som för oss framåt i rätt riktning. Vi har listat ett par av dem!

 
 

Foto: http://www.dailynews-online.com

Bomag BW 154: Digital, självkörande och klimatsmart

BOMAG’s innovativa BW 154 vält är något utöver det vanliga. Maskinen som utvecklats tillsammans med Trimble kan manövrera sig själv helt utan förare. Sensorer runt om maskinen upptäcker om det finns något i dess väg och stannar då eller kör runt föremålet.  Jörg Unger, VD för Fayat Road Equipment, berättar att den 7 ton tunga maskinen är helt automatisk och stödjer geofencing teknologin för att säkerställa att den befinner sig i rätt område.

Maskinen är ännu inte tillgänglig på marknaden eftersom att nödvändiga restriktioner ännu inte tagits fram. Även om just BW154 inte finns tillgänglig på marknaden riktigt ännu så tar sig endel av den futuristika teknologin in på arbetsplatsen. BOMAG’s BW 226 kompaktmaskin har exempelvis numera dubbla kameror monterade på fordonet för att få syn på hinder eller föremål som är i vägen. Något som kommer att förebygga krascher och förbättra säkerheten.

 

eRoad – Vägen som laddar elbilar under färd

eRoadArlanda är ett av projekten i Trafikverkets förkommersiella innovationsupphandling för utveckling av elvägar. Tekniken som utvecklats de senaste åren bygger på sk konduktiv teknik med en elskena i vägbanan som driver och laddar fordonen under resan. Testbanan är placerad på väg 893 mellan Arlandas fraktterminal och Rosersbergs logistikområde, en sträcka på totalt 10 km varav 2 km elektrifieras i demonstrationsprojektet. De fordon som i första hand planeras använda elvägen är en lastbil på 18 ton med hjulmotorer och strömavtagare. Sträckan kommer bland annat att trafikeras av PostNords lastbilar.

Läs mer om eRoad här >

 

Ramirents TwinSite

För att möta upp det enorma utbildningsbehovet som finns inom branschen har Ramirent utvecklat TwinSite™, en digital plattform som närmast kan beskrivas som en virtuell tvilling av en generell byggarbetsplats. I programmet kan deltagarna öva på de moment som sker på en riktig byggarbetsplats. Innovation minst sagt!

Läs mer om TwinSite här >