Kampen om årets bygge 2020 är igång!

En prestigefylld tävling

För sjunde året i rad anordnar tidskrifterna Byggindustrin och Svensk byggtjänst en prestigefylld tävling för att utse det bästa byggsektorn presterat i kvalitet, samarbete i projekt, ekonomi och form som färdigställts under året. Nu är ansökningsperioden slut och juryn är i full gång med att utse en vinnare av årets bygge 2020. 

Varje år strömmar det in förslag på projekt som kan få en chans att bli nominerade i tävlingen. Den 15 oktober stängde årets ansökan, man hade då fått in 68 kandidater till årets tävling. Det är därefter upp till Byggindustrins projektreportage att välja ut de kandidater som ska få chansen att tävla om att kamma hem segern. Nytt för i år är att enbart 10 nomineringar skickas till juryn, tidigare år har nomineringarna varit det dubbla.

Juryn bedömer de nominerade bidragen efter följande fem kriterier:

  1. Tid, kvalitet och budget
  2. Teknik & innovation
  3. Hållbarhet
  4. Säkerhet
  5. Samverkan

Stor vikt läggs vid alla fem kriterier när juryn ska välja ut en vinnare. Det bidrag som uppfyller alla kraven på bästa vis blir den slutgiltliga segraren av årets tävling. Dessutom är juryn noga med att poängtera att det absolut inte är någon skönhetstävling, utan att det handlar om ett gott projektsamarbete. Det finns dock ett kriterium som väger lite tyngre än de andra, nämligen säkerheten. Likaså arbetsmiljön, om det finns rapporterade olyckor eller skador i projektet elimineras bidraget.

Stor variation bland nomineringarna

Tävlingen om att bli årets bygge uppkom år 1991 och anordnades varje år fram tills 2006 då den fick ett plötsligt uppehåll. Så småningom valde man år 2013 att återuppta den spännande kampen och sedan dess har man varje år utdelat pris för årets bästa bygge.

Forskningslabbet Biomedicum, vinnare av årets bygge 2019. Foto: Jean-Baptiste Béranger 

Efter långa diskussioner och noggranna undersökningar stod juryn slutligen enade om att Biomedicum förtjänade vinsten av årets bygge 2019. Byggnaden är 11 våningar hög och har plats för 1600 forskare, vilket gör den till ett av europas största forskningslabb. Bygget uppfördes av fastighetsbolaget Akademiska Hus, som dessutom vunnit med ett annat projekt i tävlingen år 2014. I mars 2019 delades priset ut till ett par rörda projektledare för Biomedicum, som berättade att det har varit ett fantastiskt roligt projekt.

Det har varit stor variation bland nomineringarna genom åren, med allt från rastplatser till vårdbyggnader. Redan i januari 2020 kommer juryn att avslöja det första projektet som är nominerat till årets tävling. Bidraget avslöjas på tidskriften Byggindustrins webbsida, därefter kommer ett nominerat projekt avslöjas varje vecka fram till dess att alla bidrag är presenterade. Den slutliga vinnaren av tävlingen kommer att presenteras under galan “Byggforum” i mars.