3 vanliga fördomar om digitalisering och varför de inte stämmer

Digitaliseringen av byggbranschen går i en rasande fart. Att digitalisera sin verksamhet kan innebära en hel del förändringar, stora som små. Många av oss är rädda för den så kallade digitaliseringen och förstår inte varför allting plötsligt ska optimeras och ske online. Digitalisering kan beskrivas som den förändring som just nu pågår från en tid till en annan och med förändringar kommer ofta fördomar. Nedan bemöter vi de 3 vanligaste fördomarna vi stöter på om digitalisering.

1. Det är svårt att lära sig
Är du en av dem som tänker att tekniken är ett big no? Det är du inte ensam om. Många människor tycker att det verkar krångligt att använda sig av ny teknik och är rädda för att den sätter dig i en situation där du eller dina kollegor inte hänger med. Det kan visserligen kännas svårt när någonting är nytt, men faktum är att digitaliseringen är här för att göra det enklare för dig. På Kubicom har vi ett grymt utvecklingsteam som alltid sätter användaren i fokus, så att appen ska vara så enkel som möjligt. Kubicoms hemsida erbjuder dessutom demo-videos och olika artiklar med instruktioner. Självklart kan du även kontakta någon i Kubicom-teamet direkt så hjälper vi dig!

2. Den digitala transformationen kommer att ersätta det fysiska

Både och! Mycket av det fysiska har och kommer att ersättas av digitala flöden, men att allt kommer att ersättas är en myt. För att ta ett exempel: Restauranger kommer aldrig att servera virtuell mat, men de kommer troligtvis att använda sig av digitala beställningsflöden och ekonomisystem tillsammans med en smidig app för att allt ska bli så enkelt som möjligt. Framtidens digitalisering innebär alltså inte att vi ska ersätta allt analogt till digitalt utan snarare att få till en kombination av de båda som är så gynnsam som det bara går!

3. Den digitala transformationen är främst till för high-tech bolag

Digitalisering är för alla, stora som små företag! Det är en genomgripande förändring som påverkar hela samhället, oftast kallat ett paradigmskifte. Digitaliseringen handlar inte bara om teknik eller nya system utan även om nya möjligheter, processer och rutiner.

“Varje bransch och varje företag kommer att känna av de nya vindarna. Du vet att det kommer, frågan är bara om du är beredd. Ditt företag kan ta ledningen, eller vara den som blir omkörd.”  Skriver plattformen digitaliseringen.se

Digitalisering handlar om att använda teknik för att förnya, förenkla och förbättra. Det handlar om att erbjuda nya och bättre tjänster som är lätta att använda, effektiva och pålitliga. Med andra ord: digitaliseringen är till för alla!