5 steg för dig som vill digitalisera din verksamhet men som inte vet hur

Om du inte redan påbörjat din digitala resa är det verkligen hög tid nu. Funderar du och dina medarbetare på att digitalisera er verksamhet, men är osäkra på hur ni ska gå från vision till verkstad? Vi vet hur man gör!

 

1. Hitta er startposition

Dags att definiera vart ni befinner er i den digitala transformationen. Har ni successivt börjat med digitala processer, eller är det helt ny mark för er? Se över era nuvarande processer och identifiera vad ni vill börja med. En bra process att börja med är en process som involverar mycket pappersarbete, som exempelvis analoga transportsedlar eller tidrapportering.

 

2. Välj väg

Välj vilken väg ni vill gå och skapa er digitala vision. Gå igenom vilka fördelar digitaliseringen kan ge er och använd dem som målbild under resans gång. Vad vill ni få ut av er digitala transformation? Vilka mål och krav ställs på er verksamhet? Se till att ni delar insikten om att digitaliseringen har potential att öka företagets värde.

 

3. Placera rätt person på rätt plats.

För att en transformation från analogt till digitalt arbete ska bli lyckad är det viktigt att rätt person är på rätt ställe. Se till att ledningen har en positiv inställning till förändringen som kommer att ske och att de kan förbereda alla anställda. Informationen måste vara tydlig för dina medarbetare och kommuniceras på ett sätt som gör det enkelt, begripligt och användbart.

 

4. Inled arbetet

Nu har ni hittat er startposition, sett över era nuvarande processer och identifierat vart förändringen bör ske. Dags att sätta igång! Arbetet med er digitala transformation har nu bara börjat. Se till att ni fortsätter jobba med era processer och att ni även identifierar nya processer som bör digitaliseras. Digitaliseringen är som en låda med redskap, lär ni er att använda dem på rätt sätt kommer ni att ha stora fördelar.

 

5. Följ upp

För att kunna utvärdera den digitala transformationen är det viktigt att följa upp utvecklingen kontinuerligt. Ta ett steg tillbaka och reflektera över vad medarbetarna säger, tycker och behöver. Följ upp att önskade effekter är uppnådda, mät resultat och se över vad som behöver förändras. Se till att uppföljningen blir en del av det dagliga arbetet och att alla förstår värdet i att göra detta. Med andra ord: Följ upp, följ upp och följ upp!

Läs också:
3 vanliga fördomar om digitalisering och varför de inte stämmer