Årets miljöinnovatör jobbar för hållbarhet i byggbranschen

Amanda Borneke, kvalitets- och miljöledare på rivningsföretaget CS Riv & Håltagning i Göteborg, tilldelas Trafikverkets utmärkelse Årets miljöinnovatör 2020.

 
Den 8 oktober delade Trafikverket ut priset “Årets miljöinnovatör” på Universum Ranking Awards, som i år var digitalt. Utmärkelsen syftar till att uppmuntra personer som tänker nytt, brinner för att arbeta med hållbar samhällsutveckling och som gjort något som minskat miljö- och klimatpåverkan.
 
Årets vinnare arbetar som kvalitets- och miljöledare på rivningsföretaget CS Riv & Håltagning i Göteborg. I motiveringen till priset står att Amanda Borneke med kommunikation och nytänkande som främsta verktyg har tagit hållbarhetsarbetet till nya nivåer och målgrupper. Hon har framgångsrikt coachat företag i bygg- och anläggningsbranschen att göra förändring på riktigt. Amanda har dessutom med sin smittande entusiasm, detaljkunskap och mod visat konkreta resultat som sprider sig till andra.
 
– Jag har klarat av att sänka 15–90 procent av klimatpåverkan från vår maskinflotta sedan 2018 – och det vill Trafikverket uppmärksamma. Med all rätt! Det har inte varit lätt att rita om rivningsbranschen. Det här är så galet och jag är så tacksam att en så stor myndighet väljer att lyfta mig som klimataktivist och impacter, säger Amanda Borneke.
 
I år är tredje året i rad som Trafikverket delar ut priset ”Årets miljöinnovatör”. Förra året var det Faizal Luttamaguzi som kammade hem vinsten, med sitt initiativ ’The wooden bike tour’. Årets dessförinnan vann Mattias Jägerskog med sin app “Skjutsgruppen”.
 
Läs mer om utmärkelsen ”Årets miljöinnovatör” HÄR