Sanna dokumenterar resan mot att bli maskinförare

30-åriga Sanna från Alingsås hade länge jobbat både inom restaurangyrket och psykiatrin, fram tills en dag då hon fick syn på en maskinförarutbildning. Då visste hon direkt att det var det hon ville göra.

-Jag beslutade mig en dag för att det är dags att vidareutbilda mig efter många år inom restaurangbranschen och psykiatrin, då snubblade jag över en maskinförarutbildning, ansökte och kom in! Jag föll direkt för branschen och visste väldigt tidigt i utbildningen att det är detta jag vill jobba med nu många år framöver. Det var flera månaders praktik under utbildningen, så man fick rätt så omgående en god bild av branschen och kunde avgöra vad man tyckte om den. Efter slutförd praktik fick jag en provanställning på samma arbetsplats som jag hade min praktik och det är där jag arbetar idag, berättar Sanna.

Idag jobbar Sanna som anläggare, lite maskintid blir det emellanåt också, men drömmen är att en dag sitta i en grävmaskin på heltid.

-Jag har förstått att om du ska bli en bra maskinist så gäller det att ha bra koll på anläggningsdelen också. Jag har haft en väldigt ödmjuk inställning från första början till branschen eftersom det är helt nytt för mig, det tror jag är viktigt att ha. Människor är mer benägna att hjälpa en person som genuint undrar och vill lära sig. Med den inställningen tycker jag att jag har kommit långt, att uppskatta duktiga kollegor runt om mig och våga be om hjälp och framför allt våga fråga, fortsätter Sanna.

Klimatet på instagram

Sannas resa till maskinförare går att följa på plattformen instagram under användarnamnet @vagentillmaskinforare där hon delar med sig av olika bilder och tankar från vardagen i branschen.

-Jag startade mitt instagramkonto i samband med att jag började maskinförarutbildningen. Tanken för mig när jag startade det var att dokumentera för att sedan kunna se tillbaka på hur jag kom in i branschen och kunna följa min utveckling. Sen var det också många i min omgivning, släkt och vänner som var nyfikna på hur min resa skulle bli. För mig är instagram endast positivt och så hoppas jag att det fortsätter.

-Jag tror att de som följer mig tycker att det är intressant att se resan från utbildning till att komma in i branschen och se mig utvecklas och vad jag hittar på om dagarna. Sen är det ju onekligen så att det inte är jättevanligt med tjejer i branschen, så det tycker säkert mina följare är roligt också, fortsätter hon.

– Jag har flera följare som jag skriver med som ger tips och råd och delar med sig av sina dagar. Jag tycker också att det är roligt att lägga upp lite hur dagen ser ut och peppa folk med lite morgonkaffebilder i mina händelser, det blir alltid glada reaktioner.

Att hinna med både instagram och arbete är inga problem menar Sanna, det handlar mycket om att planera rätt för att hinna med båda delar.

-Instagram och arbete håller jag separerat, även om det är just det jag har min instagram till. Ofta tar man bilder inom jobbet för att dokumentera det man gjort så man har ju en bildbank till förfogande. Sen får man lägga upp något när det passar vilket blir på rast eller innan/efter jobbet. Men sen jag startade utbildningen så har det blivit betydligt fler fina bilder på grävmaskiner och lastbilar än vad jag haft tidigare, det är helt klart!

En spännande framtid

-Mitt råd till alla som går i tankarna att testa på maskinföraryrket är: våga satsa! Det är en otroligt rolig bransch med stora möjligheter till utveckling, ett varierande jobb som jag faktiskt inte tror kan bli tråkigt. Det är en glad bransch skulle jag säga, många av maskinisterna där ute har ju detta inte bara som jobb utan också som en typ av hobby. Då är det inte konstigt att folk går runt och är glada! Nu går ju branschen framåt också vad gäller det digitala och det är bra med digitalisering, jag tror att det underlättar ute på arbetsplatserna att jobba digitalt.

-Jag ser ljust på framtiden, jag har äntligen hittat vad jag vill jobba med och jag ser inte att jag skulle lämna branschen nu när jag äntligen hittat den. Så om 10 år sitter jag som maskinförare på heltid och fortsätter att lära mig och leverera bra jobb till kunder. Om min instagram hänger med mig i 10 år eller inte, det återstår att se helt enkelt. Det är det som är tjusningen med mitt arbete, vi får se vad morgondagen ger och vart jag är, avslutar Sanna.

Sanna hittar du på instagram under användarnamnet @vagentillmaskinforare, där kan du fortsätta följa hennes spännande resa!