“De sa att jag borde bli ingenjör, men jag visste hela tiden att jag ville bli grävmaskinist.”

31-åriga maskinföraren Lars har många bollar i luften, när han inte kör grävmaskin på jobbet tävlar han bland annat i SM i vattenskoter. Från början kommer han från JokkMokk men har nyligen byggt hus i Boden. Från att Lars var liten har han haft nära till maskinyrket med både en farfar och en pappa som kört grävmaskin.

-De sa alltid till mig att jag borde bli ingenjör, men jag visste hela tiden att jag ville bli grävmaskinist” berättar Lars och skrattar.

En vanlig dag ringer klockan 03.20, då fixar jag det som behövs hemma och sedan kör jag bil till jobbet, jobbar hela dagen, kör bil hem, äter middag, roddar i hundar och husbygge och sedan går jag och lägger mig vid kl 22 redo för samma sak nästa dag.

Tävlat i SM i vattenskoter
Ett av Lars stora intressen är skotrar i alla dess former, vilket har lett till att han börjat tävla i vattenskoter.
-Det började med att jag och mina vänner körde för skojs skull med snöskotrarna på vattnet, sen tittade jag på en tävling tillsammans med en kompis som är skotermekaniker. Då sa jag “hade min skoter varit hel nästa helg hade jag velat köra i nästa tävling” då sa kompisen bara “vi löser det” och på den vägen är det. Jag har kvalat in till SM, kom med och valde att satsa mer och bygga en ny maskin. Det slutade med att jag kom på plats 8 och intresset för vattenskoter växer hela tiden, särskilt när alla mina vänner också kör.

Framtiden i branschen
Lars trivs bra med maskinyrket och ser ingen anledning att byta yrke i framtiden.

-Jag tycker om att jag får vara med och skapa själv när jag arbetar, att jag får vara med från början. Inom yrket är det mycket frihet under ansvar som gäller och det är alltid bra stämning bland kollegorna, vilket är viktigt. Jag kommer att fortsätta arbeta som maskinförare så länge jag tycker att det är roligt helt enkelt.

-Jag tror att framtiden inom yrket kommer med många spännande saker, framförallt det digitala. Jag rapporterar själv min lön med Kubicom-appen vilket underlättat en hel del, allt finns ju i telefonen nu. I början var det lite ovant att gå från papper till app, men gör man det varje dag så lär man sig hur man ska göra rätt snabbt. I längden underlättar det mycket, förr kunde det deifintivt hända att jag inte hade hunnit lämna in lönerapporteringen i tid och då var jag tvungen att åka 10 mil bort, nu är det istället två knapptryck sen är det klart, vilket underlättar massor.

-Om 10 år hoppas jag att jag bor i mitt nybyggda hus tillsammans med sambo och hund, då vill jag satsa på att bygga ett stort garage och eventuellt skaffa fler djur.